Що таке профілактика стресу?

розміщено в: Новини центру | 0

Зазвичай використовуючи поняття «стрес», ми маємо на увазі дистрес («надзвичайний стрес») – стан, який негативно впливає на організм людини. Еустресс – так званий “корисний стрес”, в результаті якого підвищується функціональний резерв організму, відбувається його адаптація. В стані дистресу частина психіки відчуває зовнішню ситуацію як небезпечну, і організм людини починає витрачати резервні ресурси, при цьому не може перейти в режим розслаблення (тому що працює тільки сипматична система і не переключається на роботу парасимпатичної). У стані дистресу «на автоматі» психіка організовує життя таким чином, який тільки збільшує дистрес. Наш внутрішній малюк відчуває небезпеку простору, і тому не може розслабитися, постійно тримаючи напруження.

В кризовому центру «Соціотерапія» на психотерапії присвяченій профілактиці стресу, психологи допомогають пацієнтам вийти з дистресу. Психологи допомагають свідомо організовувати гармонійний ритм життя, та показати внутрішньому малюку, що світ безпечний та також дати «сигнал на розслаблення». Головна задача в роботі з дистресом – навчитися давати собі сигнал на розслаблення, закінчуючи режим напруження.

На психологічних групах в кризовому центрі ми пропонуємо пацієнтам вправи та покращення психоемоційного стану, які ви можете спробувати зробити самостійно.

1. Напруження та розслаблення всього тіла (3 рази з паузами на повільне дихання).

2. Заземлення – відчуття опори під ногами, попружинити на ногах.

3. Периферійний зір – подивитися по сторонам з мисленим описанням того, що бачите.

4. Струшування стресу- напружте все тіло на 5-8 сек., а потім відпустить напруження та потрусіться, як це роблять тварини, струшуючи воду (приблизно 10 сек.). Спробуйте зробити вправу «струшування стресу» три рази, коли необхідно закінчити якійсь справи та перейти з режиму напруження в режим відпочинку.

Психологи кризового центру «Соціотерапія» це справжні чарівники в області психологічної реабілітації українців постраждалих від війни🫶🏻

Якщо вам або вашим близьким потрібна допомога- дзвоніть або пишіть нам у соц. мережах!

Відновимо психічне здоров’я українців разом🇺🇦🫂

Курс реабілітації в кризовому центрі повністю безкоштовний, стаціонарного типу, тривалістю один місяць 🇺🇦🙏🏻

Адреса: вул. Качалова 5А

Тел. ; +38 (044) 353-67-72

+38 (096) 274-59-54.