Медитація замість стресу!

розміщено в: Новини центру | 0


Одним з методів самодопомоги при стресі є медитація. Дихальні та медитативні вправи можуть допомогти покращити фізичне та психічне здоров’я, зменшити стрес та підвищити загальне почуття спокою та розслаблення. Є багато різних способів медитувати, але майже всі вони базуються на одному і тому ж – фокусі уваги. Для практики вам знадобиться, по-перше, якесь тихе місце, де вас не будуть відволікати. По-друге, зручне положення – зі схрещеними ногами і прямою спиною. Якщо поза лотоса вам незвична і некомфортна, можете навіть просто сісти на стілець або лягти. 
Ось кілька прикладів дихальних вправ і вправ з медитації, які можна спробувати:
-Глибоке діафрагмальне дихання. 
Сядьте у зручне положення або ляжте на спину. Розслабтеся та зосередьтеся на своєму диханні. Покладіть одну руку на живіт, а іншу на груди. Глибоко вдихніть крізь ніс, наповнюючи живіт повітрям. Потім повільно видихніть через рот, звільняючи легені. Повторюйте цей процес протягом кількох хвилин, зосередившись на відчутті свого дихання.
-Медитація на свідомість. Сядьте у зручне положення, закрийте очі та зосередьтеся на своєму диханні. Зверніть увагу на відчуття в носі або животі, коли ви вдихаєте та видихаєте. Коли ваша увага перейде на інші думки або почуття, просто поверніться до спостереження за своїм диханням без засудження або оцінки.
-Сканування тіла. Сядьте або ляжте у зручне положення. Почніть з того, що зосередьтеся на своїх ногах і поступово рухайте своє тіло нагору, помічаючи, як відчувається кожна частина. Зверніть увагу на будь-які напружені чи стислі ділянки та постарайтеся їх розслабити. Ця практика може допомогти вам свідомо поєднатися зі своїм тілом та зменшити напругу.
Будьте здорові психічно та фізично! 
Якщо вам чи вашим близьким потрібна психологічна допомога, кризовий центр «Соціотерапія» щодня приймає пацієнтів та допомагає подолати посттравматичний стресовий розлад🙏🏻
Адреса: м. Київ, вул. Качалова 5А
Тел. ; +38 (044) 353-67-72
+38 (096) 274-59-54.