Дихальні практики здатні заспокоювати нервову систему та покращувати фізичне здоров’я

розміщено в: Новини центру | 0

Дихання- один з найпростіших та найдієвіших інструментів для зменшення стресу, покращення концентрації, уваги та загальному гарному самопочуттю😌

В кризовому центрі «Соціотерапія» ми приділяємо досить багато уваги диханню, практикуємо з пацієнтами різні дихальні методи, які радимо використовувати для самодопомоги при стресі🙏🏻

Сьогодні хочемо поділитися з вами кількома з них:

1. “Дихання по квадрату”- за цією методикою потрібно пальцем однієї руки водити по долоні іншої, утворюючи квадрат. На вертикальних гранях уявного квадрату треба робити вдих/видих, а на горизонтальних паузи. Вдих – пауза – видих – пауза.

2. Схрестіть долоні, зачепившись великими пальцями – це нагадуватиме метелика. Прикладіть долоні до грудей та по черзі легенько й ритмічно пристукуйте по ключиці. Через внутрішні вібрації ви будете чути звуки, як гучне серцебиття – це заспокоюватиме вас. Продовжуйте цю вправу, поки не відчуєте, що дихання вирівнялося.

3. Дихання діафрагмою- сядь або ляж в зручному місці. Поклади одну руку на груди, а іншу — на живіт. Вдихай носом приблизно чотири секунди, відчуваючи, як розширюється живіт. Затримай дихання на дві секунди. Видихай дуже повільно і рівномірно через рот протягом приблизно шести секунд.

Дихання впливає на фізіологію тіла та нервову систему, а глибокі та спокійні вдихи сприяють активації парасимпатичної нервової системи, що може зменшувати стрес і розслабляти тіло. Велика кількість кисню покращує концентрацію, а зміна швидкості та стилю дихання також може впливати на фізичне та емоційне самопочуття.

Спробуйте ці та інші дихальні практики, якщо відчуєте стрес, неспроможність впоратися з негативними емоціями чи думками, або коли відчуваєте страх🙏🏻

Якщо вам або вашим близьким потрібна допомога в подоланні ПТСР- дзвоніть для безкоштовної консультації з нашими спеціалістами!

Курс реабілітації в кризовому центрі повністю безкоштовний, стаціонарного типу, тривалістю один місяць 🙏🏻

📍Адреса: вул. Качалова 5А

📞Тел. ; +38 (044) 353-67-72

+38 (096) 274-59-54.