Панічні атаки…

розміщено в: Новини центру | 0

Зараз, нажаль, все більше людей страждають від панічних атак. Це проблема сучасності, бо люди живуть в безперервному інфопотоці та в стресових ситуаціях, в тому числі через війну😞

Панічна атака – це різка поява сильного страху, що бурхливо розвивається і досягає піку протягом хвилини. Симптоми панічної атаки включають пітливість, прискорене серцебиття, задишку, тремтіння, запаморочення, поколювання в кінцівках і озноб.

Поговоримо ж про деякі методи боротьби з панічними атаками⬇️

Один із психотерапевтичних методів, званих інтероцептивним впливом, заснований на навмисному та контрольованому відтворенні специфічних реакцій паніки: запаморочення, прискореного серцебиття або пітливості. Повторний вплив дозволяє зменшити страх, пов’язаний із фізичними відчуттями, та зруйнувати звичний цикл розвитку паніки. Для подолання панічної атаки можна використати інтероцептивний підхід, намагаючись відтворити деякі її симптоми: нестача повітря: затисніть носа або дихайте через соломинку; гіпервентиляція: вдихайте та видихайте дуже швидко; запаморочення: обертайтеся на офісному стільці; прискорене серцебиття: біжіть на місці. Тривалість кожної вправи трохи більше хвилини.

Також спробуйте метод заземлення-подолайте хвилю паніки, відчуваючи тверду опору в вашому тілі та в диханні. Як відчути твердий ґрунт під ногами та повернути контроль над собою? Найпростіший спосіб – зосередитися на диханні або відчуттях у певній ділянці тіла, наприклад, долонях.

Інший варіант – доторкнутися до об’єктів навколо вас або особливої речі, яку ви носите із собою, особливо якщо у неї пухка, жорстка поверхня.

Незалежно від того, якому методу ви віддасте перевагу, пам’ятайте, що ваша мета — відчути себе «заземленим», а не протистояти страху або уникнути його.

❓Які зміни у способі життя сприяють зменшенню панічних атак?

-здорове харчування;

-зниження вживання кофеїну; -відмова від алкоголю або наркотиків;

-повноцінний сон;

-регулярні заняття спортом;

-практики релаксації (дихальні вправи, йога);

-активне спілкування;

Якщо ви відчуваєте потребу в допомозі з вашим психологічним та емоційним станом через війну- ви завжди можете зателефонувати в кризовий центр або одразу приїхати на очку консультацію. Панічні атаки також можуть бути частиною посттравматичного стресового розладу, який психологи та психіатри кризового центру допоможуть вам подолати!

🙌🏼Психологічна реабілітація в кризовому центрі проходить стаціонарно протягом місяця та є ПОВНІСТЮ БЕЗКОШТОВНОЮ!

📍Адреса: м. Київ, вул. Качалова 5А

📞Тел. ; +38 (044) 353-67-72

+38 (096) 274-59-54.