Тілесна терапія

розміщено в: Новини центру | 0

Одним з методів лікування в кризовому центрі «Соціотерапія» є тілесна терапія🧘🏼

Тілесна терапія- це напрямок психотерапії, який працює з психологічними проблемами клієнтів через процедури тілесних вправ і тілесного контакту. Це метод «зцілення душі через роботу з тілом», з відображеними в тілі переживаннями і проблемами людини.

У тілесній психотерапії основна увага приділяється глибинним відчуттям свого тіла і дослідженню того, що і як на нього впливає.

В тілесній терапії є уявлення, що будь-яка подія з нашого життя знаходить відбиття в тілі. Емоції, що ми відчуваємо, уявлення про самих себе у світ, в які віримо, – все це тіло запамʼятовує і допомагає нам справлятися зі своїми переживаннями через стан хронічного перенапруження або розслаблення мʼязів. Так формується специфічна структура тіла, яка є прямим відбитком характеру людини.

І навпаки – через усвідомлену активізацію певних груп мʼязів ми можемо впливати на свій психологічний стан.

Важливо також і те, що тілесна психотерапія сприяє виведенню на рівень усвідомлення тих глибинних аспектів прихованого несвідомого процесу взаємовідносин між клієнтом і терапевтом, які зазвичай невиразні і мало доступні для роботи при «вербальних» методах терапії.

Спробуйте одну з вправ, яку радять психологи КМКЦ «Соціотерапія»⬇️

Тілесне ресурсне заземлення (10 хв.)

1. Встаньте у зручну позу та проскануйте своє тіло мисленим поглядом, позначаючи напруження та незручності. Знайдіть уявою точку свого центру тяжкості тіла. Намагайтеся відчути його як найкраще. Окресліть уявним поглядом площу між ступнями, у межах якої проекція центру тяжкості може коливатися без побоювання, що тіло впаде (зона безпеки). На пружинистих ногах похитайте стегнами, похиліть тіло, зосереджуючись на центрі тяжкості тіла та його проекції на підлогу, досліджуючи, як безпечно може коливатися центр тяжіння, не виходячи за зону безпеки. Відчуйте новий контакт із землею з опорою на ступні при концентрації на своєму центрі тяжкості та усвідомленні його зони безпеки. Відчуєте опору ніг на землю. Можете попружини на ногах. Відчуйте, що це відчуття відповідає почуттю впевненості (метафора «твердо стояти на ногах»).

2. Окресліть плечима півколо, піднявши вверх, а потім опустивши одночасно відвівши назад (плечі будуть розпрямлені). Відчуйте, як вони спираються на бокові м’язи, а не на м’язи вздовж хребта. Випряміть шию, підніміть підборіддя, дивіться прямо. Відчуйте, що це відчуття відповідає почуттю впевненості гідності (метафора «прямо дивитися на світ»).

3. При вдиху відчуйте, що їм керують м’язи спіни, а м’язи грудей розслаблені, а в при видиху легені спираються на діафрагму (живіт напружений), видихом керують м’язи грудей, а м’язи спіни розслаблені. Зробіть декілька глибоких видихів-вдихів з затримкою між ними. Уявіть, ніби то вдихає свіже лісне повітря після дощу, яке хочеться вдихнути побільше. Відчуйте, що це відчуття відповідає почуттю натхнення (метафора «дихати повними грудями»).

4. Розведіть широко руки, якби ви маєте намір когось обійняти. Посміхніться. Відчуйте, що це відчуття відповідає почуттю дружелюбності (метафора «зустрічати з розпростертими обіймами»).

5. Ще раз зафіксуйтесь на цих чотирьох почуттях. Скажіть «Привіт, Світ!»

⬆️це тільки одна вправа з багатьох, які ми використовуємо в ході психологічної реабілітації в кризовому центрі «Соціотерапія»🙌🏼

Не нехтуйте своїм психічним станом, бо здорова українська нація завжди «на часі»!🇺🇦

✅В кризовому центрі «Соціотерапія» працюють висококваліфіковані психологи, психіатри та психотерапевти, які вже понад два роки допомагають українцям подолати ПТСР через війну в країні!

Психологічна реабілітація в кризовому центрі проходить стаціонарно протягом місяця та є ПОВНІСТЮ БЕЗКОШТОВНОЮ🙌🏼